Llocs i restaurants
El celler de Can Roca
Els germans Roca van obrir El Celler de Can Roca, un restaurant de referència obligada al qual han dut als nivells més alts amb una cuina que contempla tots els àmbits. La carta de vins és de les més premiades d'Espanya.
Seguint la tradició familiar, els germans Roca han aconseguit situar-lo en els nivells més alts de qualitat i satisfacció. La seva excel·lència és tan elevada que els ha valgut tres estrelles Michelin.
La carta varia segons la temporada. Hi destaquen plats innovadors, però també hi trobem espai per a la tradició, la memòria i el contrast. Les postres de Jordi Roca són realment originals. Ofereixen tres tipus de menú: el degustació, el sorpresa del moment i el de temporada, format per tres plats més postres.
7 Portes
Fundat al 1836, el 7 Portes és un dels restaurants més carismàtics de Barcelona. Situat als Pòrtics d’en Xifré, un edifici d’interès arquitectònic del port, els plats d’arrossos són una de les seves especialitats, i en preparen un de diferent cada dia de la setmana. Destaquen també la famosa paella Parellada, en la qual no hi ha ni closques ni ossos, i com a entrants, unes anxoves amb pa de coca amb tomàquet o una esqueixada.
Ruta del Xató
La Ruta del Xató agermana cinc municipis de tres comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf al voltant d'una taula i d'un plat comú, el xató, al qual cada poble aporta les seves característiques i peculiaritats.
La tradició d'aquest plat ve de lluny, d'una època en què els marxants de vins visitaven els cellers de l'anomenat Penedès històric tot tastant vins. Un cop fets els tractes, eren convidats a menjar allò que hi havia al rebost durant l'hivern: peixos salats i productes de l'hort, tot ben lligat amb una salsa especial.
Escarola, bacallà, tonyina, seitons i olives arbequines són els ingredients que no poden faltar en cap plat de xató. La salsa és una sàvia combinació d'ametlles, avellanes, alls, pa, nyores, bitxo, oli, sal i vinagre. A partir d'aquí, cada població té la seva variant, un bon motiu per atraure el viatger encuriosit que les vulgui tastar totes mentre gaudeix dels innegables atractius turístic de la zona.
La temporada de les xatonades va des del novembre fins a l'abril, i des del gener fins al març es concentren les celebracions populars gairebé cada setmana. Més de mig centenar de restaurants estan adscrits a la Ruta del Xató i proposen menús especials basats en aquest plat durant aquests mesos.
Freixenet
Freixenet és una empresa centenària que ha aconseguit ser un dels productors de cava més grans en l'àmbit mundial i el número 1 a Espanya. Actualment els seus productes s'exporten a més de 150 països. Les Caves Freixenet es troben al cor del Penedès, a Sant Sadurní d'Anoia, aproximadament a 45 quilòmetres de Barcelona ciutat i estan molt ben comunicades per autopista i tren. Les portes de Freixenet obren al públic per tal fer-los entrar al màgic món de les seves fines bombolles. A les Caves Freixenet oferim diferent tipus de visites: visites per a escoles, visites familiars, visites per a agències i visites privades a la carta per a grups que busquen una activitat especial.
Si els visitants volen gaudir d'un dinar a les nostres instal·lacions, s'ofereixen també "Dinars maridatge": Oferim una experiència única on el procés de producció del cava, la introducció a la degustació i el maridatge són els principals protagonistes. En definitiva, una experiència única de sensacions entre cava i gastronomia. Les Caves Freixenet disposen del Saló Reial, un espai únic i exclusiu per a celebrar esdeveniments en un entorn singular. Es pot complementar l'acte amb una visita guiada, on s'explica el procés d'elaboració del cava en un recorregut per la bodega, una de les caves més grans del món.
Codorniu
Les caves Codorníu són segurament les més conegudes i visitades de Catalunya. No només pel fet històric d'haver estat la primera empresa a elaborar cava a casa nostra, de la mà del pioner Josep Raventós i Fatjó el 1872, sinó per la pròpia arquitectura de l'edifici, una espectacular obra modernista construïda per Josep Puig i Cadafalch entre el 1895 i el 1915 i declarada amb posterioritat monument historicoartístic.
La tradició vinícola de Codorníu comença a mitjan segle XVI, data d'un document en què s'acredita l'activitat dins el sector de Jaume Codorníu. El 1659, el cognom Codorníu es va perdre, en casar-se la pubilla de la família, Anna, amb Miquel Raventós. Va ser a finals del segle XIX, coincidint amb la plaga de la fil·loxera, que Codorníu va decidir apostar exclusivament per l'elaboració de vins escumosos amb mètode tradicional i per l'exportació als mercats internacionals. Des d'aleshores, l'empresa ha viscut un llarg període d'expansió que l'ha conduït a convertir-se en una de les grans del sector i fins i tot a ser el cava dels últims reis de la Corona espanyola.
Actualment, obtenen el raïm per elaborar els seus caves de vinyes situades en tres zones diferents on cultiven la varietat més adient (macabeu, xarel·lo, parellada, chardonnay i pinot noir) en funció del tipus de sòl i clima.
Visita Codorníu: Un viatge apassionant als orígens del cava:
Codorníu és sinònim de la història d’una família de viticultors que es remunta al segle XVI. És l’empresa familiar més antiga d’Espanya i una de les més antigues del món. Actualment compta amb més de 450 anys d’història.
Manuel Raventós, el gran impulsor de Codorníu, va contractar el 1895 a l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch (coetani de Gaudí) per ampliar la bodega. L’edifici que va construir simbolitza la fructífera aliança entre la naturalesa i la tasca humana i és un homenatge de pedra al silenci del cava. Des de 1976 són Monument Històric Artístic i un dels exemples més impressionants de l’arquitectura dedicada a l’elaboració i la criança de vins.